Anna Olivia Erenia Hurtig
- en språkbegåvning i arbete runt om i världen
I början av livet
I en barnaskara om sex blir Anna nummer fyra. Den tredje oktober 1896 kommer hon till välden hemma på Hälge gård i Stenkyrka.
Hon konfirmerar sig i Stenkyrka 1911 och efter avslutad folkskola börjar hon 1912 att förvärvsarbeta i Visby.
Troligen ett skolfotografi. Anna längst ut till höger i andra raden nerifrån.
Arbete i Visbyfamiljer
Sexton år gammal tar hon hushållsplats, först hos familjen Waldenström, senare hos Rubarth och Engström.
När en dotter Engström gifter sig von Schwerin följer Anna, hösten 1920, med de nygifta till fastlandet för att ta tjänst och arbeta i deras hem i Stockholm.
Fortsatta studier och arbete
Först blir det bibelskola i Örebro 1921. De kommande två åren arbetar hon som evangelist i Jämtland och i Hede i Härjedalen. Sedan blir det mer studier, den här gången på Missionsskolan i Örebro 1923.
Hon börjar efter det arbeta inom sjukvården och praktiserar som biträde vid lasarettet i Norrköping 1926.
Via London och Rostock till Brasiliens Porto Alegre
Arbetet inom sjukvården fortsätter, men nu på sjukhus i London där hon också utexamineras som barnmorska 1928.
1929 bär det vidare till Tyskland där hon arbetar som Haus-tochter i Rostock samtidigt som hon lär sig språket. Anna är språkbegåvad och lär sig utöver svenskan både engelska, tyska, portugisiska och franska i tal och skrift.
I oktober 1930 reser hon vidare till Brasilien som missionär. Hon arbetar med barnavård och som barnmorska i Porto Alegre-lägret nära Rio.
En flitig brevskriverska
Anna håller sig alltid uppdaterad om vad som händer hemma på gården och med syskonen. Under sina resor skriver hon ofta hem och berättar hur hon har det.
Ur brev hem till Helge
Ombord på Monte Sarmiento 24/11 1930
"Det är idag tre veckor sedan vi gingo ombord i Hamburg." ... "Om allt går efter beräkning ska vi vara framme i morgon kväll i Rio Grande."
"Igår och i natt ha vi haft styf kuljing. Det har rullat ganska ordentligt och en del ha nog matat hajarna, men jag har ej känt ett dugg av sjösjukan."
"Jag skämtade med vår uppassare idag och frågade om han varit sjösjuk. "Jag" sa han och gjorde stora ögon, då ska det vara så att jag står på huvudet innan jag blir sjuk"
Porto Alegre 19/4 1931
"Kära mamma! Varmt tack för brev, som Lina skrev, och som jag mottog i mars."
"Jag har måst köpa skåp för mina kläder, ty i det här landet finns det gott om myror, kackerlackor, mal och andra större och mindre djur som inte dra sig för att äta upp ens tillhörigheter"
"Myrorna är lantbrukarnas värsta fiender. På en natt kunna myrorna äta av vart enda grönt strå som finns på åkern"
"Nu skall jag hjälpa Lisa på barnhemmet. Vi ha nu tolv flickor där, och det är jämt göra att hålla dem i ordning"
Porto Alegre 22/6 1931
"Kära lilla mamma! De varmaste lyckönskningar på Emma-dagen."
"Hoppas jag snart får några underrättelser hemifrån. Gud välsigne eder alla. Hälsa alla bekanta. De varmaste hälsningar till alla och mest till namnsdagsbarnet!" "från tillgivna Anna"
Senare i livet brevväxlar hon också med syskonbarn, syskonbarnbarn och deras barn och övrig släkt.
Tillbaka i Sverige för "vila och ledighet"
1937 kommer Anna tillbaka till Sverige för en period av "vila och ledighet". På grund av krigsutbrott i Europa 1939 blir det inte möjligt för henne att återvända till Brasilien.
Under en period arbetar hon som husmor och föreståndare vid Örebromissionens semesterhem i Svärdsjö i Dalarna.
När systern Fanny, Fannys fosterson Tore Tinne och systern Gerda går bort under en kort period sa Anna att hon "kommit hem med döden och ville ut i världen och arbeta igen".
Och så blir det. 1945-1949 arbetar Anna i IM:s (Inomeuropeisk mission) i tyska Hannover. Där är hon föreståndare för missionens hjälpbyrå och gör en stor insats bland och för statslösa flyktingar.

1938 Anna är hemma igen och kvinnorna samlade på Helge. Stående från vänster Fanny, Hermanna, Sigrid, Lina, Anna och Gerda. Moster Sjöblom och Emma sitter framför dem.
Giftermål och flytt till Dalarnas Tällberg
31 oktober 1958 gifter sig Anna med direktören/konditorn Karl Hurtig. Bröllopet firades på Hushållsskolan Margareta i Stockholm. Vigselförrättare var missionssekreterare Linné Eriksson, värd vid bröllopsfesten var förlagschef Ragnar Ragné och värdinna fru Lisa Pettersson.
De bosätter sig i det vackra Tällberg i Dalarna och när maken avlider 1970 flyttar Anna till Linköping, där systern Lina bor.
Hon åker även ner till Helge gård med jämna mellanrum för att hjälpa Oskar och Harry med hushållet på Helge Gård.
I en ålder av 92 år avlider fru Anna Hurtig, f Lawergren, onsdagen den 1 februari 1989. På minnesstunden sjunger man Annas älsklingspsalm "Tänk när släkt och vänner alla mötas där. På den gyllene stranden skiljas aldrig mer."
"Hon kan nu se tillbaka på ett långt och verksamt och växlingsrikt liv. Hon bevarade ett klart intellekt till ålderns dagar och var vid god kroppslig vigör och klarade sig själv i bostaden i Linköping tills för en kort tid sedan."
"Begravningsgudstjänst äger rum i Uppståndelsens kapell, Linköping, lördagen den 11 februari. Efter akten inbjudes till minnesstund på Timglaset, Kaserngatan 23. Tänk på Filadelfiaförsamlingens blomsterfond för mission."
Anna tillhör, vid sin bortgång, Ebenezer-Filadelfiaförsamlingen i Linköping.
Läs mer: Brev från Anna
Källor: Handlingar och dokument Helge gård